Racó


Des d’aquí podreu consultar les darreres incorporacions del Racó del cinema. Un espai, dins el fons cinematogràfic, que neix l’any 2003 amb la finalitat de recomanar pel·lícules de qualitat.

EL RACÓ DELS PREMIS

REC TARRAGONA – Desembre

SEMINCI – Novembre

SITGES – Octubre

VENÈCIA- Setembre

FIPRESCI – Juny

CANNES – Maig

SUNDANCE – Gener

GAUDÍ – Febrer

EFA – Març

FESTIVAL DE MÁLAGA - Abril

FESTIVAL DE MÁLAGA – Abril

 

PEL·LÍCULES RECOMANADES 2012

CINEMA CATALÀ 

       

     

RECOMANACIONS

         

     

PEL·LÍCULES RECOMANADES 2011     

CINEMA CATALÀ         

    

 RECOMANACIONS           

       

 Si voleu donar un cop d’ull al llistat de totes les pel·lícules recomanades, 

feu un clic AQUÍ. 

EL RACÓ TEMÀTIC

  

Vides que sonen: els músics al cinema

La música és una experiència universal que inspira i acompanya multitud de disciplines artístiques: el cinema no en resulta cap excepció. Així ho podreu constatar en aquesta guia on hem recollit una mostra significativa de pel·lícules que retraten la vida de músics en el sentit més ampli: compositors, intèrprets, bandes musicals…

Vides apassionades, vides sacrificades, llegendes de l’èxit i múltiples exemples de tenacitat per arribar-hi. També hi trobareu històries que tenen la música com a motor de transformació personal i col·lectiva. Films on la música apropa persones, sentiments i experiències per esdevenir una autèntica eina de superació i construcció cultural.

Aquesta guia neix amb la voluntat d’anar-se actualitzant. Esperem poder-la anar ampliant, i que esdevingui una eina útil i un recorregut plaent per a tots aquells amants de la música i el cinema.

Historietes al cel·luloide: els còmics a la gran pantalla

Us presentem el Racó temàtic més animat de tots els que hem fet fins avui: “Historietes al cel·luloide“. Els còmics i el cinema tenen múltiples punts d’unió que els relacionen estretament. Sense anar més lluny, les story-boards dels quaderns de direcció d’una pel·lícula són fets, moltes vegades, per un dibuixant de còmic.

Podem dir que gairebé tots els grans súpers herois dels còmics tenen la seva rèplica a la gran pantalla: Superman, Spiderman, Batman… i molts d’altres. Però el còmic no només són súpers herois. Darrerament, triomfen en paper, i també a la pantalla, històries d’herois quotidians: “Chico & Rita”, “Arrugues”… i d’altres que trobareu en aquesta guia que us hem preparat.

Us convidem a fer un recorregut per les adaptacions més animades del dibuix. Esperem que us resulti interessant!

2a edició (agost 2012)

1a edició (maig 2012)

Llegir entre imatges: una guia de cinema i literatura

Per al cinema, la literatura ha estat sempre una font important d’inspiració. Des de ben aviat, va trobar-hi un nombre il·limitat d’arguments i un públic potencial: els lectors.

Les adaptacions literàries en guions cinematogràfics han generat una nova manera d’acostar-se als textos a través del so i les imatges. Estem davant de dos llenguatges que poden tenir diferents resultats: així, de novel·les mediocres n’han arribat a sortir bones pel·lícules. I de molt bons llibres, pel·lícules que deceben.

El públic acostuma a ser molt exigent! I en tota pel·lícula  hi ha elements que no queden prou reflectits o detalls que passen desapercebuts.

Les novel·les que darrerament s’adapten a la pantalla són grans èxits comercials que capten l’ interès del gran públic. Més enllà del prestigi artístic i cultural, les adaptacions cinematogràfiques també tenen una tasca divulgativa i de difusió que des de la Biblioteca volem remarcar. En paraules del director Akira Kurosawa: “La gent no llegeix gaire, per la qual cosa cal intentar conduir-los cap a la literatura a través del cinema”.

En la guia que us presentem trobareu una selecció de les pel·lícules que s’han estrenat al cinema en els darrers cinc anys basades en obres literàries i que podeu trobar a la Biblioteca.
Us convidem especialment a ser lectors i espectadors en aquest particular itinerari per la literatura i el cine. Doneu un cop d’ull a la guia!

                   Les biblioteques al cinema… 

Us imagineu una biblioteca convertida en un plató de cinema? Per les biblioteques passen, cada dia, centenars de persones.

Sempre han estat un espai de descoberta, d’intercanvi, de relació amb l’entorn…un punt de trobada i també de partida. No és estrany, doncs, que el cinema utilitzi la biblioteca com a escenari per explicar múltiples i variades històries.

Hemeroteques on seguir la pista d’un assassí, biblioteques antigues convertides en pous de saber prohibit, refugis improvisats davant d’una catàstrofe… En cada una d’elles es tracten d’una manera diferent: com a espai de trobada, com a centre d’informació, com a refugi…o com a simple decorat.

Ja veureu com el recorregut cinematogràfic que us proposem en aquesta ocasió, us permetrà descobrir les biblioteques des d’una òptica diferent.

El Racó temàtic us convida a passejar-vos per prestatgeries de ficció, on la màgia del cinema converteix la biblioteca en protagonista. Esteu preparats?

El cinema a l’Índia: el fenomen de Bollywood

Per entendre l’Índia d’avui, és imprescindible conèixer, de més a prop, el fenomen de Bollywood. El cinema indi representa, d’una manera ideal, el teatre de la il·lusió i la bellesa; una bellesa que se’ns presenta coberta per un vel.

En les pel·lícules de Bollywood tot és màgic: mansions imponents, clima perfecte (sense calor, ni pols…), herois amb habilitats sobrehumanes i valors humans, dones virtuoses i d’una bellesa impossible…  Tot plegat, és guarnit per un gran desplegament de mitjans que inclou un vestuari, uns entorns, cançons i balls esplèndids que quadren a la perfecció dins d’aquest món màgic.

En el contingut de les pel·lícules plana la influència dels dos poemes èpics més importants de la literatura índia: el Mahabarata i el Ramayana. El Bollywood es nodreix d’aquest l’imaginari col·lectiu, forjat des de fa molts anys, i que aconsegueix identificar els indis amb els seus orígens culturals. Així, doncs, seguint el fil d’aquestes dues epopeies, les pel·lícules estan formades per diferents accions que intenten satisfer tots els gustos.

Dins la crua realitat que viu la Índia, Bollywood provoca, amb el seu món idíl·lic ple de glamour, estrelles i música, un efecte seductor i escapista. Fent-se ressò de les peculiaritats ètniques que configuren la Índia, el Bollywood forma part de la vida més quotidiana arreu del territori: el trobareu a les melodies dels telèfons mòbils, als pentinats i l’estètica de molts joves i en els diàlegs i els textos que passen a formar part del llenguatge comú. 

Si teniu ganes d’endinsar-vos en l’apassionant món de Bollywood… consulteu el dossier que hem preparat (clicant damunt el pictograma). Recordeu que a la secció de cinema (primera planta) hi trobareu un recull de pel·lícules!

Paul Newman: el record d’una mirada

El setembre de l’any passat moria una de les icones més aclamades del món del cinema: Paul Newman. Més enllà de la seva vàlua com a actor, tothom coincidia a definir-lo com una gran persona: compromesa i fidel als seus idearis.  

Incòmode amb la fama sempre va intentar mantenir-se’n al marge. La seva llarga trajectòria ens ha deixat una gran quantitat de títols com a actor. Personatges d’homes rebels i apassionats que lluitaven contra el seu destí o que l’acceptaven amb una rialla sorneguera. 

En aquesta breu guia d’homenatge hi trobareu quatre pinzellades de la seva vida així com un itinerari cronològic per la seva filmografia. Feu un clic a la imatge per accedir-hi. A través de les seves pel·lícules sempre seguirà viu el record de la seva mirada!  

  

El Cinema de terror 

Dediquem el monogràfic del Racó al cinema de terror, un dels gèneres cinematogràfics més controvertit pels espectadors: o desperta passions o un autèntic rebuig. Sigui com sigui, és un dels gèneres que ha acompanyat el cinema des dels seus orígens fins als nostres dies.  

Alguns dels títols que trobareu en aquest recull han traspassat els límits d’aquest gènere i han esdevingut autèntics clàssics de la història del cinema. Esperem que aquesta guia us serveixi per introduir-vos en els títols més terrorífics de la història.

El cinema de terrorPel·lícules a l’abordatge! El cinema de pirates i corsaris  

Què seria del cinema d’aventures sense els pirates i corsaris? Històries de botins amagats, rescats d’amors impossibles, acrobàcies i olor de pólvora amb un teló de fons d’un blau intens… Totes aquestes històries, la majoria al marge de qualsevol anàlisi històric, afegeixen un doble atractiu a les pel·lícules d’aventures terrestres ja que, la mar, esdevé també protagonista.

Si fem un repàs per la història del gènere, veurem que són molts els títols que s’han produït al cinema i que, encara avui, són capaços d’arrossegar milers d’espectadors. En aquest monogràfic hi trobareu alguns dels pirates més coneguts i temuts del Carib preparats per oferir-vos una entretinguda estona d’aventures… a l’abordatge!

                                                   Pirates a l'abordatge! El monogràfic 

Si voleu donar un cop d’ull al llistat de monogràfics que s’han elaborat des del Racó feu un clic AQUÍ.     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s