Cinema / Música / Per menjar crispetes

Ennio Morricone: l’home que transformava el cinema amb la seva música


El passat dilluns coneixíem la trista notícia. Trista pel món de la música. Trista pel món del cinema. Ennio Morricone moria a la seva Roma natal, als 91 anys. Morricone fou un dels compositors de bandes sonores més coneguts i estimats. La seva música s’adaptava a tots els registres que cineastes dispars li demanaven. Així, va signar la inquietant música que acompanyava a “La Cosa” de John Carpenter. També aquella inconfusible melodia westeriana on podíem sentir els característics xiulets i els trets a “La Trilogia del dolar“. Fins i tot els cinèfils que no triarien mai un western com la seva pel·lícula de capçalera coneixen i gaudeixen amb aquesta melodia.

Morricone també va vestir deliciosament “Cinema Paradiso” i “Los Intocables de Eliot Ness“. Les melodies de la pel·lícula “La Mision” són d’una bellesa extraordinària i fan pensar amb els paratges salvatges: verds, abruptes i plens de salts d’aigua que es veuen a la pel·lícula. Una melodia que, sens dubte, es capaç d’eriçar la pell a qui l’escolta.

L’any 2006 va rebre un merescudíssim Oscar honorífic que reconeixia la seva trajectòria. Haurien de passar, encara, deu anys més per rebre el seu únic Oscar a millor banda sonora per les composicions de “Los Odiosos Ocho“, de Quentin Tarantino. Aquest any 2020 li van otorgar, juntament amb John Williams, el Premi Princesa d’Astúries de les Arts.

Se’n va, doncs, un dels grans. Un geni de la música que ens deixa un llegat ple d’obres mestres. Un home que canviava les pel·lícules amb les seves composicions. Tal i com va reconèixer el director Giuseppe Tornatore, Cinema Paradiso no és que hauria sigut diferent sense Ennio Morricone, senzillament és que no hauria sigut.

Si voleu recordar al compositor italià a través de les seves obres, a la biblioteca hi trobareu, a banda de les pel·lícules que porten la seva banda sonora, també els seus discos:

Banda Sonora de 'Los odiosos ocho (The Hateful Eight)' - B.S.O y ...

   

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s