Música

Dia Mundial de l’Alzheimer: activitats a la biblioteca


Avui hem anat a la ràdio a presentar les activitats que farem a la biblioteca i que giren al voltant del Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre).  Aquí us les detallem:

DILLUNS 16 DE SETEMBRE a les 18 h

Xerrada divulgativa sobre l’Alzheimer a càrrec d’Eva Bellés Mus, psicòloga de l’Associació Familiars d’Alzheimer. Es tractaran temes claus d’aquesta malaltia: quins són els símptomes d’alerta, com afecta la malaltia al funcionament de la família, es facilitaran indicacions sobre la manera més funcional de comunicar-se amb la persona malalta, quins són els recursos assistencials existents, etc.

Al final, es farà l’entrega de premis del concurs literari L’Art de cuidar organitzat per l’Associació. El concurs va dirigit a totes aquelles persones que vulguin plasmar per escrit els seus sentiments, pensaments, vivències, etc., respecte de les tasques com a cuidadors. Per participar-hi podeu enviar els relats fins al dia 12 de setembre a l’adreça electrònica afatarragona@fafac.cat.

DIJOUS 26 DE SETEMBRE I 3 D’OCTUBRE  a les 18.30 h

Taller de musicoteràpia. Música i Alzheimer: eines per a les persones cuidadores. A càrrec de Bibiana Roig, musicoterapeuta. Amb inscripció prèvia.

La primera sessió (26 de setembre) serà més teòrica i el que pretén és ajudar a les persones cuidadores a resoldre i transformar situacions estressants a través de recursos, pautes i consignes musicoterapèutiques.

La segona sessió (3 d’octubre) serà un taller vivencial que buscarà restablir o rehabilitar puntualment el vincle entre el cuidador i persona afectada. També intentarà propiciar processos beneficiosos per al malalt dotant al cuidador de recursos bàsics d’estimulació a través de la música, a nivell de: memòria, llenguatge, psicomotricitat i moviment.

Per participar al taller de musicoteràpia us haureu d’inscriure, podeu fer-ho passant per la biblioteca o enviant-nos un correu electrònic a: bptarragona.cultura@gencat.cat Recordeu que les places son limitades!

Us pregunteu com va sorgir la idea de vincular música i Alzheimer?

Doncs des de la biblioteca feia temps que volíem fer una activitat que es centrés més en la part terapèutica de la música perquè era un aspecte que encara no havíem treballat. A més, ens va semblar molt interessant saber que l’Alzheimer, tot i ser tant devastador, no pot destruir els records musicals que es conserven fins i tot quan la malaltia ja es troba en les fases més tardanes. Segons un estudi, això passaria perquè la música la guardem en àrees cerebrals diferents de la resta de records. Sigui com sigui és impressionant veure com una persona que no recorda el seu nom o el camí de tornada a casa si que reconeix aquella cançó que l’emocionava temps enrere. Igualment impactant és veure com pacients que no són capaços d’articular paraules poden arribar a taral·lejar temes que van triomfar quan eren joves.

La música, doncs, aporta benestar a les persones que pateixen l’Alzheimer i facilita que puguin reconnectar amb experiències del passat, reviure emocions i sobretot que tinguin una millor la relació amb els seus familiars i cuidadors.

Un exemple clar del poder de la música el veiem a la pel·lícula Coco. Si no l’heu vista, us la recomanem. Realment especial és el moment que l’àvia de Miguel, quan gairebé ja no respon a cap estímul, pot reviure per uns moments la xiqueta que va ser. I tot gràcies a una cançó que el seu pare havia fet per ella i que anys més tard torna a sentir de la mà del seu net.

Us animem a gaudir del fons musical de la biblioteca en companyia de totes aquelles persones que teniu a la vora. Podreu reviure un tros de les seves vides i reconnectar-vos amb ells. Segur que la resposta és d’allò més sorprenent.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s