Cinema / Cinema i +

Pèplum: l’arruga que vesteix


casco romaAquests dies Tarragona es guarneix per rebre el XVIII Festival Romà de la ciutat: TÀRRACO VIVA. Per això ens ha semblat interessant vestir de gala les nostres pantalles amb el gènere cinematogràfic més escaient: el pèplum.

Com sabeu, entenem per gènere pèplum les pel·lícules històriques d’aventures ambientades en l’època de l’antiguitat, especialment la greco-romana.

Fent referència a un dels vestits femenins que es porta a l’època, el gènere pèplum acull films que ja han esdevingut clàssics: Espàrtac (dir. Stanley Kubrick, 1960), Ben Hur (dir. William Wyler i Andrew Marton, 1959), Cleopatra (dir. Joseph L. Mankiewicz, 1963), La Caiguda de l’Imperi Romà (Anthony Mann, 1964)… entre altres.

També hi trobem superproduccions més recents com Gladiator (Ridley Scott, 2000), Coriolanus (Ralph Fiennes, 2011) o Pompeia (Paul W.S Anderson, 2014). El film de Richard Lester, Golfus de Roma (1966) és una divertida paròdia del gènere, i els més petits es divertiran amb les aventures d’Astèrix i Obèlix en les seves diverses versions cinematogràfiques.

PeploJonico01Les sèries televisives també han quedat fascinades per l’Imperi Romà i les seves intrigues, lluites pel poder i anhels de llibertat: Jo, Claudi (1976) n’és una de les més conegudes, però recentment també trobem Roma (2005) o Imperium (2012).

Enguany el festival dedica el seu contingut a Roma i Egipte: una fascinació mediterrània. Les produccions que han unit els dos imperis han donat fruits espectaculars: Cleopatra (dir. Joseph L. Mankiewicz, 1963), César y Cleopatra (Gabriel Pascal, 1945), Terra de faraons (Howard Hawks,1955), Àgora (Alejandro Amenábar, 2009)… i un llarg etcètera!

Així doncs, si voleu anar ben mudats aquests dies, acosteu-vos a la biblioteca i emporteu-vos en préstec les pel·lícules més emblemàtiques del gènere. Us hi esperem! Bon festival a tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s