Calaix de sastre / Cinema

Méliès: una exposició màgica


Si encara no heu visitat l’exposició de CaixaFòrum-Tarragona sobre el gran Georges Méliès… penseu que s’acaba el 10 de gener! Si us agrada el cinema no us la podeu perdre.

melies2Georges Méliès, la màgia del cinema fa un recorregut apassionant per la vida i l’obra d’aquest precursor del cinema, pare del cinema fantàstic i els efectes especials.

La primera vegada que Mèliés va veure un cinematògraf va quedar tan meravellat que acte seguit va córrer a comprar-ne un al germans Lumière. Però com que encara no estava a la venda, va haver de construir-se’l ell mateix. El seu caràcter apassionat i la seva visió de futur aviat van fer-li entendre que tenia a les mans un fenomen meravellós que obria un ventall de possibilitats mai sospitades.

Provinent del món de la màgia (propietari del Teatre Houdin) va descobrir accidentalment el recurs del trucatge i va aportar al cinema una bona dosi d’espectacle. Dissenyador, actor, argumentista, director, realitzador de trucs, constructor de decorats… va jugar tots els papers imaginables en el procés creatiu dels seus films.

Va ser un dels primers a veure el cinema com a negoci, creant una marca i patentant-la per evitar el plagi, fundant sucursals per poder distribuir els seus productes a diferents països i, fins i tot, es va encarregar de preservar la seva obra entregant a la Biblioteca del Congrés de Washington una còpia en paper de les seves pel·lícules.

Una vida dedicada al cinema que no va acabar de la millor manera, arruïnat i oblidat per la societat. El reconeixement arribaria més tard. Aquesta exposició en resulta un bon homenatge, didàctic i fascinant, per tal de conèixer-lo amb més profunditat.

A la biblioteca disposem de materials que també us hi ajudaran. En DVD us podeu emportar el documental Mèliés el mago del cine (DVD Mut MEL) i la  pel·lícula La invención de Hugo de Martin Scorsese (DVD Aventures INV), un bonic homenatge als inicis del cine i la seva figura.  

                                                                         MELIES1    hugo

I en format paper, us recomanem tres llibres sobre el cinema mut que us ajudaran a tenir una visió més àmplia dels pioners: Mèliés, i també Segundo de Chomón (Terol 1871- París 1929) un personatge potser no tan conegut, tot i ser coetani del francès, i també molt important.

cinema_mut    antologia inicios del cine    segundomochon

  • González, Palmira. El Cinema mut. Barcelona : UOC, 2006. (C-791 Gèneres GON)
  • Ituarte, Leire; Letamendi, Jon. Los Inicios del cine: desde los espectáculos precinematográficos hasta 1917. Barcelona : Ediciones del Serbal, 2002. (C-791 Història ITU)
  • Minguet Batllori, Joan M. Segundo de Chomón : el cinema de la fascinació. Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2009. (C-791 Esp.Cinema MIN)

I per si encara no us han agafat prou ganes de visitar l’exposició… us deixem amb el tràiler! Gaudiu de la màgia del cinema.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s