Cinema / Per menjar crispetes

Crispetes folk a propòsit de Llewyn Davis


Llewyn-Davis

Llewyn Davis (Oscar Isaac) és un jove cantant de folk que intenta sobresortir en el Greenwich Village de Nova York a començaments dels anys seixanta.

El veiem sempre amb la guitarra a l’esquena, d’un costat a l’altre. No fa concessions en res. Canta allò que ell sent i vol. I  perquè ell ho sent i ho vol, és bo i als altres hauran de reconèixer-ho en un moment o altre. No admet discussió. Què és ?, confiança sense fissures o simple tossuderia ?

Poc importa ser comercial, no tenir domicili fix, viure d’almoines, cantar en baretos sense condicions o estar pendent que els amics et deixin passar unes nits al sofà del menjador.  La pel·lícula transcorre durant una setmana i no hi ha una trama a l’ús; un seguit de situacions, estranyes com a molt, però versemblants del tot, se succeeixen tancant el protagonista en un cercle desolat.

 

La primera intenció dels directors, els germans Coen, era fer un homenatge a la icona del folk Dave Van Rock, cantant que va influir Bob Dylan, Joan Báez, Judy Collins i tants altres. Se suposava que mostrarien l’ambient, bohemi i més o menys alternatiu, però segur que únic, irrepetible, fresc i estimulant, del Village dels inicis. En canvi la pel·lícula destaca foscors i soledats, lluny de mitificacions nostàlgiques. Sembla dominar-hi una mirada sarcàstica i, tal vegada, cansada.

Per als amants del folk la banda sonora és una delícia: cançons de cantautor, cançons irlandeses, intèrprets que semblen sortir de les profunditats del Midwest, referències al primer Dylan i una cançó composta per a la pel·lícula Please, Mr. Kennedy, que té alguna de cosa d’ingenu resum generacional.

I per als folkies d’aquí, ha estat una sorpresa reconèixer cançons que a finals dels seixanta eren cantades, traduïdes al català,  pel grup Falsterbo 3 (sí, sí … aquell, el del doctor Eduard Estivill, el que diu ensenyar-nos a dormir).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s