Cinema / Novetats de cinema / Per menjar crispetes

La millor oferta


la mejor oferta

Com prova el 2014? Teniu gana de crispetes? Aquí teniu una bona proposta per degustar les primeres de l’any…

El reconegut subhastador i taxador d’antiguetats Virgil Oldman, interpretat per un brillantíssim Geoffrey Rush, és una persona distant, i quan no, irritant i despòtica. Veiem-lo, sinó, com tracta els cambrers, els subordinats o els seus mateixos clients. Ni el suposat col·lega de tripijocs en el món de l’art se’n salva.

Els guants que porta a tothora l’aïllen de qualsevol contacte físic directe amb algú o amb alguna cosa. Només acaricia amb la mà nua les teles dels quadres de la seva col·lecció de retrats, la majoria dels quals són rostres de dones en primer pla.

A la pel·lícula La mejor oferta, de Giuseppe Tornatore, hi ha un punt d’inflexió molt patent quan Claire, la misteriosa i agorafòbica client de Virgil, mostra, per fi, precisament, el seu rostre. A partir d’aleshores, Virgil no utilitzarà més la barrera dels guans. És ja un altre. De fet, però, la trama ja estava abans en marxa com un mecanisme de rellotgeria: a cada moviment de Virgil, Claire responia de manera precisa, enxampant-lo de manera inexorable.

la-mejor-oferta-02El restaurant Night & Day i el famós rellotge astronòmic, ambdós a Praga, més les peces de l’autòmat de Vaucanson recollides aquí i allà remeten a la imatge d’un dispositiu planificat, maquinal, que no pot ser evitat.

Alguns diàlegs, igual que engranatges, molles i rodes situades just on els correspon, giren al voltant del concepte de falsificació. En les obres d’art, Virgil Oldman argumenta que a més de la màgia de les creacions originals dels veritables artistes, que només els experts poden copsar, sempre el falsificador posa en l’engany que fabrica alguna cosa de la seva pròpia sensibilitat que acaba per delatar-lo.

Tanmateix, al seu torn i ja que hi som posats, pot ser falsificada l’alegria? I el dolor o el penediment ? Tal vegada la malaltia, no. O sí, com també potser l’amistat. I al capdavall, si preguntéssim per l’amor, Virgil respondria: sempre hi ha quelcom ocult que és autèntic. Vet aquí el que el pot salvar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s