Cinema / Cinema i literatura

Llibres & Films: l’Arpa birmana


La guerra i els conflictes bèl·lics segueixen sent tan presents els nostres dies que els sentim propers encara que passin a l’altra punta del món. Segueixen sent notícia… malgrat una certa pàtina de quotidianitat els emmascari.

Com afrontar l’abandonament i la decepció? Com portar la compassió a un lloc en què només ha existit la crueltat?

El  1947 l’escriptor Michio Takeyama va publicar en fascicles la novel·la L’Arpa Birmana, inspirada en l’ambient de derrota i devastació moral que es vivia al Japó de la postguerra més immediata.

Amb un transfons antibel·licista, la companyia de les cançons pretén oferir un missatge d’ànim a una societat desmoralitzada. La música es converteix, llavors, en una possibilitat de redempció.

L’obra va tenir una gran repercussió i èxit a la societat de l’època. El director Kon Ichiwaka aviat es va interessar per portar-la a la gran pantalla. Aquesta és l’obra que avui us proposem a Llibres & Films.

Sinopsi

Any 1945. Els japonesos estan a punt de firmar la pau amb Birmània. Un soldat nipó que toca l’arpa queda horroritzat per la mort i la destrucció que el rodegen. Acabat el conflicte, decideix retornar al lloc convertit en un monjo amb el ferm propòsit de donar sepultura als difunts.

Se n’ha dit…

arpabirmanaEl Arpa Birmana (Biruma no tategoto). Kon Ichikawa. 1956

“El arpa birmana” segueix sent una pel·lícula commovedora, d’extraordinària bellesa visual, i el seu tan comentat missatge pacifista no té res d’il·lús o “cumbaià”. Ricardo Aldarondo

El Arpa Birmana. Michio Takeyama (1947)

“Certament, i encara que sigui una novel·la relativament curta (menys de dues centes pàgines), és una d’aquelles faules anti bèl·liques que alguna vegada a la vida val la pena llegir; un clàssic de la literatura nipona que amb el temps ha quedat arraconada per altres obres d’igual o menor rellevància que es van escriure per aquell llavors. Ara és el moment ideal per embranca-se en la seva lectura (si és que encara no ha caigut a les vostres mans), redescobrint una història sorprenent de valentia humana, Budisme i pacifisme.

Eduard Terrades Vicens (CineAsia.net)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s