Cinema / Cinema i literatura

Llibres & Films: Pa negre


pa

Pa negre ha estat una de les pel·lícules més reeixides del cinema català dels darreres anys.

Un èxit que ha anat més enllà de Catalunya i ha triomfat a Espanya i a d’altres països. Per això ens sembla encertat començar les nostres ressenyes de “Llibres & Films” amb aquest títol.

Sobretot perquè la pel·lícula és, al mateix temps, el reflex d’una obra literària igualment extraordinària: la novel·la homònima d’Emili Teixidor.

Sinopsi

En els anys durs de la postguerra rural a Catalunya, l’Andreu, un nen que pertany al bàndol dels perdedors, troba un dia al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li el mort al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. En aquest recorregut, es produeix en l’Andreu el despertar d’una consciència moral front un món d’adults alimentat per les mentides. Per sobreviure, traiciona les seves pròpies arrels i acaba descobrint el monstre que habita en ell.

Se n’ha dit…

Pa negre. Agustí Villaronga. 2010

“Pa negre “és una pel·lícula narrativament clara, dramàticament potent, culturalment definitiva, magníficament interpretada, amb una capacitat claríssima de definir personatges i de mantenir enganxat l’espectador”. Àlex Gorina

Pa negre. Emili Teixidor. 2003

“El temps sufocat de la postguerra en una ruralia vivacíssima  on el dring pur dels mots conserva intacta la puresa del viure malmès pel vendaval de la història.” Pere Gimferrer

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s