Música / Novetats musicals

El paradís de les paraules: poesia d’ahir, música d’avui


Avui us presentem el disc que ha estat considerat per la revista especialitzada Sons, el millor disc folk de l’any 2011.

Es tracta de “El Paradís de les paraules” de Carles Dénia. El músic i cantautor de Gandia, posa veu en aquest disc a una selecció de poetes àrabs valencians dels segles X al XIII.

L’obra d’aquests poetes ha estat traduïda directament de l’àrab i recreada per l’escriptor i estudiós de la poesia d’Al-Andalús, Josep Piera, amb la col·laboració del filòleg Josep R. Gregori.

Per a tots aquells que us interessi el tema, a la Biblioteca disposem de l’assaig del mateix títol, amb el qual Josep Piera va guanyar el premi Josep Vallverdú l’any 1994. Es tracta d’un assaig literari en forma narrativa que ens conta la història del món islàmic del nostre Al-Àndalus a través de la seva poesia.

La musicalització dels poemes ha estat un treball creatiu complex i molt ric, que ha consistit en la barreja del sabor mediterrani, la màgia del flamenc i sons jazzístics amb una bona dosi de cant d’estil.

Amb les pròpies paraules de Dénia, “El paradís de les paraules” és una finestra per observar l’època islàmica a València“. Escolteu la cançó “Quina plaent vesprada al llit” de la qual també us en transcrivim la lletra. Música i poesia, poesia i música!

Quina plaent vesprada al llit / em féu passar l’embriaguesa! / El llit el tinc ben fet i estovat / i em fa de cobertor l’ombra dels arbres; / la branca es vincla i el colom esclata en cant; / lànguidament el sol decau cap a l’ocàs, rebenta el tro i el núvol escup blanc.

Més informació a …

A la pàgina oficial del músic: http://www.carlesdenia.com/

A la revista musical SONS: http://www.enderrock.cat/noticia/5290/carles/nia/canta/paradis/paraules 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s