Activitats de la BPT / Calaix de sastre / Música

Fa 200 anys… va nèixer Chopin


I per això tenim ganes d’entretenir-nos una mica en la vida i l’obra del compositor i pianista polonès, un dels exponents més representatius del virtuosisme pianístic romàntic. Per fer-vos quatre pinzellades de la seva vida, us reproduïm un fragment de l’article que del compositor en fa la Gran Enciclopèdia de la Música (de l’Enciclopèdia Catalana) elaborat per Francesc Cortès i Mir:

“La seva vida és un model arquetípic romàntic: breu, amb sofriment – exili de la pàtria, tisi, admiració inabastable per part de la societat del seu temps-, sensible sense exageracions, i original des de les seves primeres obres fins a la darrera, nacionalista i alhora universal.

El caràcter novel·lesc de moltes biografies seves – la relació amb George Sand, la història de la capsa amb terra polonesa que portava amb ell durant els primers viatges- contribuí a fer-ne un símbol. Les seves bones maneres, els dots com a caricaturista i l’esperit jovial en fer imitacions, estengueren una aurèola al voltant seu, que augmentà en combinació amb la seva interpretació pianística brillant i original”.

De la seva obra, en destaca sobretot la seva producció per a piano sol. Tal i com explica Anna Cazurra al seu llibre Introducció a la música: de l’Antiguitat als nostres dies (Barcelona: Quaderns Crema, 2001):

“L’escriptura de Chopin és subtil i d’una elaboració extremada; l’execució de les seves obres exigeix una preparació tècnica i una maduresa interpretativa molt superiors a les dels seus contemporanis, a excepció de Liszt. 

En les seves obres aconsegueix l’expressió dels sentiments romàntics per excel·lència, i defuig el caràcter declamatori i les referències extramusicals. Aquesta característica és la que el diferencia de la major part dels músics romàntics de la primera meitat dels segle XIX i el converteix en un compositor original, i a la vegada precursor, en alguns aspectes, de la música contemporània.”

A la secció de música clàssica hi trobareu una selecció de les seves principals obres.  També us volem destacar quatre llibres que us poden resultar d’interès per ampliar coneixements sobre el cèlebre compositor i la música romàntica. Durant aquesta propera setmana, els podeu trobar en un expositor al vestíbul de la Biblioteca:

        

 I per acabar, un regal per les orelles: la Gran Polonaise Brillante, Op.22. Res millor per entendre perquè Chopin va ser anomenat “el poeta del piano”. Que ho gaudiu!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s