Calaix de sastre / Cinema / Per menjar crispetes

Les millors pel·lícules (I)


Fer un llistat de les millor pel·lícules del segle XX és complicat.  No us ha passat mai que us han agafat ganes de veure un bon clàssic? Però, perquè una pel·lícula esdevé un clàssic?

Segurament, si ens haguéssim de posar a fer nosaltres una selecció, no ens posaríem d’acord. Sort que a la secció de cinema hi tenim un bon grapat de llibres que els experts en la matèria han anat elaborant.

Aprofitem avui per fer-vos-en una breu ressenya. No només són interessants les novetats, a vegades, també ve de gust acompanyar les crispetes amb un bon clàssic, oi?

Castedo, Julio. Las Cien mejores películas del siglo XX. Madrid: Ediciones Jaguar, 2000. [C-791 Pel·lícules CAS]

Per elaborar aquest llistat, l’autor ha utilitzat la tècnica de la meta-anàlisi que consisteix en el buidatge de diferents estudis elaborats per experts. Julio Castedo ha analitzat més de 300 llistes precedents de tot el món sobre les millors pel·lícules de la història. De cada una de les pel·lícules, en fa una ressenya prou interessant per contextualitzar la importància del film en el conjunt. 

1001 películas que hay que ver antes de morir. Barcelona : Grijalbo, 2006 [C-791 Pel·lícules MIL]
Llistat més ampli el que ens ofereix aquesta coneguda col·lecció de llibres. 1001 pel·lícules no són poques! Així és que teniu títols per triar i remenar. Disposa d’un índex per gèneres cinematogràfics molt útil. De cada una de les pel·lícules en fa una breu ressenya. 

Sesé, José María. El cine en 111 películas. Madrid: Ediciones Internacionals Universitarias, 1998. [C-791 Pel·lícules SES]

Aquest recull és el resultat d’un experiment d’aprenentatge elaborat pels estudiants d’història del cinema de la Universitat de Navarra. Durant un semestre, van estar debatent quines són les pel·lícules que han esdevingut una fita en la història del cinema, ja sigui per la seva qualitat, la temàtica, el llenguatge cinematogràfic, la seva representativitat com a model, paradigma, com a mite…

S’ha tingut en compte, d’una manera especial, que hi hagi una representació plural de països (destacant-ne els artistes més representatius), dels  moviments artístics i el nombre de pel·lícules sonores i mudes… Resumint, han intentat fer un selecció compensada al màxim. De cada pel·lícula n’inclou una sinopsi i també un comentari.

Kobal, John. Las 100 mejores películas. Madrid : Alianza Editorial, 1996 [C-791 Pel·lícules KOB] Aquest és el recopilatori més veterà de la llista (1996). És el resultat d’una enquesta dirigida per John Kobal que va interrogar a prestigiosos personatges com, per exemple, Néstor Almendros, Bertrand Tavernier o Susan Sontag.

Aquestes són algunes de les eines que utilitzem per anar incrementant el fons de cinema. Per això, durant aquest any anirem incorporant ressenyes d’algunes de les pel·lícules que surten en aquests recopilatoris.

Properament, complementarem aquest article amb una segona part que farà referència als llibres que ens parlen de les millors pel·lícules de cada un dels gèneres cinematogràfics. No us ho perdeu!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s